Bent u verantwoordelijk voor de communicatie van pensioenen aan pensioendeelnemers?
Op 1 juli 2015 is de Wet pensioencommunicatie officieel ingegaan. Dit om de pensioencommunicatie van fondsen en verzekeraars te verbeteren.
Wat houdt dit in? Het moet duidelijk zijn welke keuzes er zijn voor de deelnemer en wat de gevolgen zijn van belangrijke levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld werkloosheid of overlijden voor het pensioen.
De wet beoogt mensen een persoonlijk en transparant totaaloverzicht van hun pensioen te bieden. Verder bieden de pensioenuitvoerders meer mogelijkheden om digitaal aanvullende informatie te verstrekken.
1 januari 2016
Vanaf 1 januari 2016 hoeft het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) niet meer het ‘te bereiken pensioen’ weer te geven. Deelnemers die dat willen weten, kunnen dat opzoeken op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
1 juli 2016
Vanaf uiterlijk 1 juli 2016 moeten uitvoerders met deelnemers communiceren via Pensioen 1-2-3.
Heeft u alles al op orde? Pensioen 1-2-3 is een nieuw digitaal communicatiemiddel dat iedere pensioenuitvoerder moet gaan gebruiken. Dit document bestaat uit drie lagen: Pensioen 1, Pensioen 2 en Pensioen 3. In iedere laag krijgt de deelnemer informatie over zijn pensioenregeling, deze informatie wordt per laag steeds uitgebreider. Een nieuwe deelnemer moet binnen drie maanden na indiensttreding zijn Pensioen 1-2-3 ontvangen hebben.
- Pensioen 1: een beknopte weergave van de pensioenregeling. Deze laag vervangt de huidige startbrief. In
- Pensioen 2: worden de onderdelen uit Pensioen 1 uitgebreider beschreven.
- Pensioen 3: bestaat uit documenten die bij de regeling horen, bijvoorbeeld het pensioenreglement.
Maak als uitvoerder gebruik van de Pensioen 1-2-3 checklist tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek om iets te vertellen over de pensioenregeling. In deze checklist staan de belangrijkste onderwerpen.
Pensioenregister
In 2016 moeten uitvoerders/werkgevers vaker gegevens aanleveren bij het Pensioenregister. Binnen vier maanden nadat ze een collectieve wijziging hebben verwerkt, moet deze zichtbaar zijn bij het Pensioenregister. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een wijziging van de pensioenleeftijd. Ook moeten uitvoerders vanaf 1 juli 2016 vier keer per jaar de gegevens voor het Pensioenregister verversen.
Bron:
Rijksoverheid
Pensioen 1-2-3